Veilig op pad met een scootmobiel

Veilig op pad met een scootmobiel

De aanschaf van een scootmobiel

Wanneer u ouder wordt wilt u graag zo lang mogelijk van uw vrijheid genieten. Het bezit van een scootmobiel kan een uitkomst bieden voor lichamelijke beperkingen, verminderde mobiliteit etc. Als scootmobilist kunt u zelf uw boodschappen doen, familie bezoeken, de hond uitlaten en andere activiteiten uitvoeren. De aanschaf van een scootmobiel kan echter een heftige stap zijn. Hoe zit het met de veiligheid? Vertrouwt u zichzelf wel met een scootmobiel? Bent u bang dat u de bochten niet scherp genoeg kunt maken? Is de scootmobiel stabiel genoeg? Dit zijn allemaal vragen die in uw hoofd rond kunnen spoken. De veiligheid van een scootmobiel is iets wat u moet ervaren en voelen.

Goed voorbereid op pad

Als u een scootmobiel wilt kopen is er bij MobiVit de mogelijkheid om voorafgaand aan de koop een vrijblijvende scootmobielles te krijgen. Bij een scootmobielles geeft ons personeel een uitgebreide instructie over de werking van de scootmobiel, rijdt een rondje en laat alle opties en mogelijkheden zien, ook met betrekking tot de veiligheid. Op het moment dat u er klaar voor bent om zelf een rondje te rijden kunt u dit bij MobiVit vrijblijvend doen, zowel in één van de fysieke laagdrempelige winkels als even een rondje buiten bij de filialen. Loopt u ergens tegenaan of gaat iets niet goed? Ons deskundige personeel is aanwezig en kan elk moment ingrijpen en extra uitleg geven indien gewenst. Voor ons is het belangrijk dat de toekomstige scootmobielgebruiker de scootmobiel 100% vertrouwt en weet hoe die werkt, zodat u als klant veilig bent en er u niks hoeft te overkomen.

Foto Pijl

Inzicht

Net als met een auto is het belangrijk om inzicht te hebben in het verkeer. Of er nu wordt gereden op het voetpad, fietspad of op de weg, inzicht is een van de belangrijkste dingen om veilig over de weg te gaan. Bij de aanschaf van een nieuwe scootmobiel is het altijd even wennen. Scootmobiel rijden doe je vooral met je hoofd! De meest voorkomende ongelukken zijn dan ook eenzijdig. Dit komt doordat als we ouder worden onze reactie vertraagt en we stoepranden en bochten soms verkeerd inschatten. Een scootmobiel remt automatisch op het moment dat we de gashendel loslaten. Als we lekker aan het rondrijden zijn is dit geen probleem, maar op het moment dat we iets verkeerd hebben ingeschat en een noodrem moeten maken zijn we gewend om de rem in te knijpen. Maar bij een scootmobiel is knijpen juist gas geven, waardoor dat de meest voorkomende oorzaak is van ongelukken. Daarnaast gebeuren er ongelukken met de scootmobiel doordat deze uit balans raakt na contact met een obstakel of oneffenheid, met als gevolg het kantelen van de scootmobiel.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Een voorbeeld uit de praktijk: op 6 juli 2013 rijdt een man (65) uit Veldhoven over straat in zijn scootmobiel, met zijn echtgenote op de fiets naast hem. Ter hoogte van de oversteekplaats van de bus wil de man stoppen voor het rode licht, maar geeft per ongeluk gas. U kunt zich wel voorstellen dat dit niet goed afliep; de man raakte gewond.

Door de scootmobielles van MobiVit weet u als scootmobielgebruiker hoe u de scootmobiel moeten bedienen, ook in noodsituaties. Dit verhoogt de veiligheid en verlaagt de kans op een zoals hierboven beschreven ongeluk.

Belangrijkste verkeersregels voor scootmobielbestuurders

Iedereen ouder dan 16 jaar mag zonder een rijbewijs een scootmobiel besturen. Voor de veiligheid is het is belangrijk dat het verkeer u ziet. Op het moment dat het schemerig wordt of het nog schemerig is in de ochtend dient u uw verlichting aan te zetten. Bij de aankoop van een scootmobiel bij MobiVit krijgt u in principe altijd een gele reflecterende rugtas cadeau die u aan de stoel kunt bevestigen. Hierdoor heeft achteropkomend verkeer u sneller in de gaten. Rijd met een scootmobiel altijd rechts en geef op tijd uw richting aan. Op het trottoir mag maximaal 6 km p/u (voetgangerssnelheid) worden gereden. Probeer anderen in het verkeer nooit te hinderen.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op ons.