Verkeersregels voor de Scootmobiel


Met de scootmobiel mag er vrijwel overal worden gereden, behalve op de snelweg. De scootmobiel berijder dient zich wel aan te passen aan de andere gebruikers. Dit betekent dat de verkeersregels voor de scootmobiel in de regel afhankelijk zijn van de plaats waar wordt gereden.

  • Op het trottoir of voetpad moet u de verkeersregels volgen die gelden voor voetgangers. Ter bescherming van voetgangers en uw eigen veiligheid is de maximum snelheid voor scootmobielen 6 km per uur. Op een zebrapad heb je net als een voetganger voorrang. Een scootmobiel mag op het trottoir geparkeerd worden.
  • Op het fietspad moet u de verkeersregels volgen die gelden voor een fietser of bromfietser. De toegestane maximum snelheid ligt op 30 km binnen en 40 km per uur buiten de bebouwde kom. Scootmobielen halen deze snelheid echter niet.
  • Op de rijbaan moet u de verkeersregels volgen die gelden voor voertuigen die maximaal 45 km per uur mogen rijden. Je mag daar nooit met twee voertuigen naast
    elkaar rijden, ook niet als het andere voertuig
    een scootmobiel is.

Verlichting scootmobiel

Net als de andere weggebruikers van de rijbaan of (fiets) pad dient u verlichting te voeren. Dus voor- en achterlichten als het donker is en ook bij slecht zicht overdag.

Kenteken scootmobiel

Een scootmobiel heeft geen kentekenplaat. Wel moet je een scootmobiel verzekeren. Er wordt een verzekeringsplaatje aan de achterkant van een voertuig bevestigd.

Rijbewijs voor scootmobiel

Voor het besturen van een scootmobiel heeft u geen rijbewijs nodig. Ook een bromfietscertificaat hoeft u voor het besturen van een scootmobiel niet te behalen. Als u voor het eerst een scootmobiel gaat besturen is het raadzaam instructielessen te volgen.