Welke scootmobiel past bij mij?

Hoe kies je scootmobiel die bij u past?

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, een scootmobiel kiezen die bij u past. Het is echter wel belangrijk om u goed te oriënteren op de mogelijkheden. Het aanbod aan scootmobielen en andere hulpmiddelen is namelijk zo divers dat er voor iedere situatie een gepaste oplossing bestaat. Dus ook voor u!

Tevens wordt een scootmobiel niet zomaar even aangeschaft. Vaak is het een grote investering. In dit artikel helpen wij u daarom verder bij het kiezen van de scootmobiel die perfect bij u past. Het is belangrijk dat u een goede keus maakt, omdat de juiste scootmobiel het comfort en gemak van uw dagelijks leven drastisch kan verbeteren!

Een driewieler of een vierwieler?

De keus óf een driewieler óf een vierwieler het beste bij u past, hangt af van meerdere factoren. Vaak wordt gezegd dat het rijden op een 3-wiel gevaarlijker is, je kunt immers gemakkelijk omvallen. In principe is dat bij normaal gebruik absoluut niet zo, maar indien u zich veiliger voelt op een 4-wiel dan moet u absoluut voor een 4-wiel gaan. Angst is een slechte raadgever en indien u niet ontspannen op uw scootmobiel kunt rijden, dan zult u er ook weinig gebruik van maken.

Eén van de voordelen van een 3 wiel is, dat je je benen wat gemakkelijker kwijt kunt. Op een 4 wiel moet je meestal je knieën in een hoek van 90 graden zetten. Niet iedereen kan dat en zeker niet voor een langere tijd. Op een 3 wiel zit je dus wat relaxter. Een ander voordeel is dat de meeste 3 wielers gemakkelijker (lichter) sturen en de draaicirkel vaak kleiner is dan bij een 4-wiel. Hierdoor is het eenvoudiger om de scootmobiel te gebruiken in kleine ruimtes (bijvoorbeeld het looppad in een winkel)

Hoe groot moet mijn scootmobiel zijn?

Dat hangt af van wat u met uw scootmobiel wil en hoever u er mee wil kunnen. Zo zijn er kleine scootmobielen, compacte scootmobielen en comfort scootmobielen.

De kleine scootmobiel

Kleine scootmobielen hebben een beperkte snelheid en een beperkte actieradius (de afstand die de scootmobiel kan afleggen met volle accu's) Zo kunnen ze een maximum snelheid van 6 á 10 km/u behalen en een afstand van 10 tot 12 km afleggen. Door de kleine wielen en een lage bodemplaat zijn deze scootmobielen in principe binnenscooters of geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld een winkelcentrum. Ze zijn zeker niet geschikt voor ruw terrein of hoge hellingen. De kleine scootmobiel is meestal demontabel of opvouwbaar en kan prima mee achter in de auto.

De compacte scootmobiel

Compacte scootmobielen hebben een iets hogere snelheid en daarbij ook een grotere actieradius. Ze kunnen een snelheid van 10 tot 14 km/u behalen met een afstand tot ca. 30 km. Deze scootmobiel biedt meer zit- en rijcomfort dan de kleine variant en heeft meer uithoudingsvermogen waardoor je er langer mee op pad kunt. Helaas is hij door zijn grootte meestal lastig mee te nemen. De compacte scootmobiel is zeer geschikt voor mensen die in de buurt van hun huis er regelmatig op uit willen. Handig om te winkelen en om je sociale contacten te blijven onderhouden. Tevens heeft deze compacte scootmobiel grotere wielen dan de kleine scootmobiel, waardoor hij ook op de wat ruwere ondergronden prima handelbaar is.

De comfort scootmobiel

Zoals de naam al doet vermoeden bieden de comfort scootmobielen het meeste comfort van alle soorten. Hun uithoudingsvermogen is het grootst waardoor ze worden gezien als de fijnste scootmobiel. Met een actieradius van tussen de 40 en 60 km en een snelheid van 15 tot 20 km/u zijn ze voor grote afstanden een prima keuze. Door zijn hogere snelheid is de comfort scootmobiel ook de juiste keuze als u samen met uw fietsende partner er op uit wilt. Op ruwere terreinen kan deze comfort scootmobiel prima uit de voeten, maar door de grootte vereist het zeker enige behendigheid van de berijder om hiermee verantwoord in bijvoorbeeld een winkel rond te rijden. In combinatie met de grote, comfortabele stoel en betere vering is deze scootmobiel een uitstekende keus als je heerlijk de natuur in wil. Voor zwaardere personen is de comfort scootmobiel meestal de beste keuze. Uiteraard zijn veel comfort scootmobielen, net zoals de andere varianten, verkrijgbaar in een drie- of vierwieler uitvoering.

Binnen, buiten, of allebei?

Afhankelijk van het formaat, het gewicht en de eigenschappen kunnen wij scootmobielen ook onderverdelen in binnen- en buitenvarianten. Het is daarom goed om na te denken over welke plekken u van plan bent te betreden met uw aanstaande scootmobiel. Kleine scootmobielen zijn geschikt voor binnen gebruik en minder voor buiten. Ze hebben zoals hierboven beschreven minder uithoudingsvermogen maar zijn veel mobieler. De scootmobiel voor buiten is veel groter en robuuster. Men kan er langer mee op pad gaan en het comfort is groter. Uiteraard is deze scootmobiel een stuk lastiger te vervoeren.

De scootmobiel die bij u past

De juiste scootmobiel kiezen is dus nog helemaal niet zo simpel. U moet veel dingen afwegen en goed nadenken over uw definitieve besluit. Zo zijn de belangrijkste zaken de afstand die u per keer wilt afleggen, de snelheid, uw lichaamsgewicht, uw lengte, uw stabiliteit, de wendbaarheid en het comfort dat het voertuig biedt. Heeft u vragen of wilt u graag hulp en advies bij het uitkiezen van uw meest perfecte scootmobiel? U kunt contact met MobiVit opnemen op telefoonnummer 0591 381 651 of een e-mail sturen naar info@mobivit.nl. Daarnaast kan u ook ons contactformulier gebruiken. De medewerkers van MobiVit staan u graag te woord!