neem contact met ons op  0591 381 651  

 

Regels & Richtlijnen Scootmobiel

Waar moet een scootmobiel aan voldoen?

Een scootmobiel moet aan diverse eisen voldoen, voordat deze in gebruik genomen mag worden of überhaupt verkocht mag worden aan de consument. Er gelden regels voor de afmetingen van de scootmobiel, snelheid en veiligheid. Naast het regelen van de juiste verzekering, gelden er nog een aantal eisen aan de bestuurder en zijn of haar rijgedrag op de weg. Lees gauw verder om alles te lezen over waar een scootmobiel aan moet voldoen!

Een scootmobiel moet voldoen aan:

De maximum snelheid

De maximale snelheid van een scootmobiel is afhankelijk van de plek waar wordt gereden.  In het algemeen kan gezegd worden dat de bestuurder van een scootmobiel zich dient aan te passen aan de andere weggebruikers. D.w.z. op het trottoir gedraagt u zich als een voetganger, met voetgangerssnelheid (max. 6 km/u) . Op het fietspad volgt u de verkeersregels van een fietser en op de rijbaan volgt u de verkeersregels die gelden voor motorvoertuigen. 

Het is niet toegestaan om met een scootmobiel op autowegen of autosnelwegen te rijden.

Verschillende afmetingen

De volgende wettelijke eisen zijn gesteld aan de maximale afmetingen van scootmobielen:

Gelukkig voldoen alle scootmobielen op de markt ruimschoots aan deze eisen. Afhankelijk van het gebruiksdoel van de scootmobiel verschilt de eigenlijke afmeting. Bijna alle scootmobielen passen door normale deuropeningen en zijn daarom nagenoeg overal toegankelijk. Voor langere afstanden is het fijn als de scootmobiel wat stabieler op de weg staat, onder andere door brede wielen. Dergelijke scootmobielen hebben vaak ook een hoger zitgedeelte, waardoor men een beter en prettiger overzicht heeft op de weg.

 

Eisen aan bestuurder

Naast eisen aan de scootmobiel, gelden er ook nog eisen aan de bestuurder van een scootmobiel. De minimum wettelijke leeftijd voor het besturen van een scootmobiel is 16 jaar. Dat is enkel zo wanneer de scootmobiel harder kan dan 10 kilometer per uur. Ligt de maximumsnelheid van de scootmobiel onder de 10 kilometer per uur, dan geldt er geen minimumleeftijd. Er is geen rijbewijs nodig om een scootmobiel te mogen besturen. Wel worden er door heel Nederland instructie- en theorielessen betreft de scootmobiel aangeboden, om de mensen die er geen ervaring mee hebben wegwijs te maken. Ook bij MobiVit kunt u op verzoek rijlessen aanvragen.

Eisen aan rijgedrag

Naast de maximumsnelheid waar u zich aan moet houden, mag u in feite zelf weten welk wegonderdeel u wilt gebruiken. Scootmobielen zijn toegestaan op de stoep, het (brom)fietspad en de rijbaan. Voor de veiligheid is het natuurlijk verstandig om zo veel mogelijk de rijbaan te vermijden en voor het fietspad te kiezen. Scootmobielen zijn niet toegestaan op autowegen of autosnelwegen, gezien dit voor levensgevaarlijke situaties kan zorgen. De verdere verkeersregels waar scootmobielbestuurders zich aan moeten houden zijn de regels van de weg waar op dat moment op gereden wordt. Zo krijgt u op een zebrapad bijvoorbeeld voorrang en mag u uw scootmobiel parkeren op de stoep.

Eisen aan voertuig

Ten slotte zijn er nog een aantal eisen die het voertuig omvatten. Zo zal er in het donker of bij slecht zicht gereden moeten worden met verlichting aan de voor- en achterkant. Daarnaast moet u de scootmobiel verzekeren.  Een kenteken is dus niet nodig, maar een verzekeringsplaatje achterop het voertuig wel. Een WA-verzekering is hierbij dus minimaal vereist. MobiVit kan bij aankoop desgewenst uw gegevens en die van uw aangeschafte scootmobiel doorgeven aan een verzekeraar. Op het moment van afleveren is uw scootmobiel dan verzekert, de verdere afwikkeling regelt u dan zelf met de verzekeraar.

Samengevat: waar een scootmobiel aan moet voldoen

Dit waren belangrijke regels en eisen waar scootmobielen aan moeten voldoen. Er gelden dus maximumsnelheden en maximumafmetingen voor scootmobielen. Deze zijn afhankelijk van de weg waar op dat moment op wordt gereden, maar ook het gebruiksdoel van de scootmobiel. Naast deze zaken gelden er nog eisen aan de bestuurder, aan het rijgedrag van de bestuurder en aan het voertuig zelf. Het is van belang dat u goed op de hoogte bent van al deze zaken, zodat u veilig en goed voorbereid de weg op kan!

Wilt u meer informatie over scootmobielen? Bel ons op 0591 381 651 of neem contact met ons op via het contactformulier. Onze medewerkers staan u graag te woord bij al uw vragen! Zij zullen u van passend advies voorzien.

 

Lees ook:

 

 

Brochure van Mobivit downloaden Direct een afspraak maken bellen voor advies mobivit

TESTIMONIALS

Gerda van Zijl uit Assen  
"Iedereen wil graag mobiel en vitaal blijven. Met onze hulpmiddelen blijven mensen langer en gemakkelijker zelfstandig en dus onafhankelijk."
 
Gerda van Zijl uit Assen
Henny Janssens uit Westerbork  
"Bij MobiVit hebben ze veel keus en heb ik hele goede voorlichting gehad en als je niet mobiel bent, dan komen ze zelfs bij je thuis! Ik kan het iedereen aanraden"
 
Henny Janssens uit Westerbork

TEAM

             Klaas Schepers: eigenaar    Ko ter veen: eigenaar    Rogier: verkoop Assen    Hans van Loon    Peter van der AaDineke Prinsen

MobiVit staat voor mobiel en vitaal. Wij hebben een groot assortiment aan nieuwe en gebruikte scootmobielen, sta op stoelen, relaxfauteuils, hoog-laag bedden, senioren bankstellen en andere comfortartikelen op voorraad. Hulpmiddelen zijn hierdoor voor iedereen beschikbaar.

 

MobiVit Assen
Zeilmakersstraat 18
T. (0592) 42 11 04
MobiVit Schoonoord
Tramstraat 9
T. (0591) 38 16 51
MobiVit Hoogeveen
Schutstraat 199b
T. (0528) 35 32 46
E. info@mobivit.nl
KVK nummer: 74870165
BTW nummer: 860056508B01

 

    Home     Over ons     Service & diensten     Nieuws     Mobiele showroom     Contact     Sitemap

Voor het laatste nieuws. Lees hier meer!
Lees ook onze blogs of bekijk onze tevreden klanten

MobiVit
top
Locatie Mobivit